Государственное учреждение

«Херсонский областной лабораторный центр Министерства здравоохранения Украины»

Вплив сольового складу води на організм людини

   До сольового складу води відносяться наступні показники:

 

       загальна жорсткість - сума  солей  кальцію  та магнію,  хлориди,  сульфати,  сухий залишок

      (загальна кількість солей, розчинених у воді).

 

   В залежності від вмісту   солей   питна   вода  ділиться   на  прісну,   сухий  залишок  якої  не перевищує іг/дмЗ, мінералізовану - сухий залишок в межах від 1 до 50 г/дмЗ, та розсіл - сухий залишок перевищує межу 50 г/дмЗ.

 

  У зв’язку з розвитком технології опріснення солоних вод для питного водопостачання виникла проблема гігієнічного нормування нижньої межі мінералізації. Встановлено, що систематичне споживання демінералізованої (дистильованої) води має не тільки  незадовільні  органолептичні  показники,  а й  справляє негативний вплив на організм людини, тому і виникла необхідність нормування нижньої межі сухого залишку - не менше 200 мг/дмЗ. В нашій державі на цей час діє нормативний, документ ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», в якому чітко прописані нормативи  якості  води  водопровідної,  колодязної та із  води  із  пунктів розливу. Гігієнічний норматив сухого залишку у питній воді не менше 200 мг/дмЗ та не більше 1000 мг/дмЗ. Сухий залишок питної води понад 1500 -3000  мг/дмЗ   негативно  впливає  на секреторну  функцію  шлунку  та на воднево-сольовий баланс, коли вода затримується в організмі   людини та викликає набряки на ногах та під очима.

  Основну частину сухого залишку прісних вод складають хлориди і сульфати. Як відомо, ці солі володіють солоним або гірким смаком, що є основою для обмеження їхнього вмісту у воді на рівні порогу відчуття не більше 250 мг/дмЗ. Жорсткість води обумовлена сумарним вмістом кальцію і магнію, нормується в межах не менше 1,5 та не більше 7 ммоль/дмЗ. За умови споживання жорсткої води можливе надходження в організм людини цих сполук в істотних кількостях.

 

   Вживання питної  води з вмістом солей жорсткості вище гігієнічного нормативу може сприяти розвитку сечокам’яної хвороби, захворювань органів кровообігу, травлення внаслідок впливу на водно-сольовий, ліпідний обмін.  З  питною  водою  може  надходити  10-25% добової фізіологічної потреби кальцію. Кальцій необхідний в організмі для побудови кісткової та м’язової тканин, підтримки провідної функції серця та нервової системи, відповідальний     за     згортання     крові.    

 

   Його дефіцит  проявляється захворюваннями  серцево-судинної  системи (гіпертонічна  хвороба); підвищеним ризиком переломів у дітей; порушенням перебігу вагітності, пологів та зниженням ваги новонароджених; хворобами нервової системи, тому   нормується   і   нижня   межа   жорсткості   не   менше  1,5   ммоль/дмЗ.

 

   Виходячи із вище зазначеного можна зробити висновок, що для здорового способу життя необхідно вживати питну воду Із оптимальною кількістю розчинених солей, показники яких не перевищують верхню та не опускаються нижче нижньої межі встановленого МОЗ нормативу.

2018-06-18