Державна установа

«Херсонський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Дикорослі гриби небезпечні для життя Шановні херсонці і мешканці області!

    ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр  Міністерства охорони здоров’я України»  інформує, що в області продовжуються   сезонні випадки  отруєння дикорослими грибами.

       Так, станом на 29 жовтня 2019 року від отруєння грибами вже постраждало   19 осіб, із них 3 дітей.

       Всі постраждалі збирали гриби в Олешківському лісі та лісосмугах м.м. Херсон, Н.Каховка, с. Великі Копані.

 

     Зі слів потерпілих, у переважній більшості вони збирали  та вживали в їжу  відварені або смажені їстівні гриби (білі, маслюки та  зеленушки).  

 

  Слід знати, що навіть дикорослі гриби, які вважаються не отруйними, при порушенні правил збирання, зберігання та приготування можуть викликати тяжкі отруєння.

 

   Особливу занепокоєність викликає отруєння дітей, адже вживання грибів дітям до 12 років категорично протипоказане. Також не бажано вживати гриби людям похилого віку, вагітнім  та жінкам, що годують груддю і тим, хто страждають на шлунково-кишкові захворювання.

 

   Якщо ви не  можете відмовитись від збирання та вживання дикорослих грибів, то навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди потрібно при цьому суворо дотримуватись основних правил.

 

   Не збирайте гриби в лісосмугах, балках, парках, скверах, дворах, вздовж шляхів та на фермах, тому, що ці гриби у багатьох випадках накопичують у собі токсичні для людини речовини.

 

         У лісі збирайте тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Ніколи не збирайте і не вживайте гриби, що мають клубне подібне стовщення ніжки, оточене оболонкою, як  наприклад у блідої поганки і червоного мухомора, переспілі, червиві і зіпсовані гриби.

 

         Не залучайте до збору грибів дітей. 

         Не вживайте гриби в сирому вигляді.

 

         Принесені додому гриби повинні бути в той же день знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути.

 

Зібрані гриби не підлягають зберіганню і повинні бути піддані кулінарній обробці в день їх збирання або не пізніше наступного ранку при умові обов’язкового зберігання в холодильнику.

 

         Перед кулінарною обробкою нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізають, а гриби ретельно очищають від пластинчастого або губчастого  слою, промивають проточною водою до повного змивання піску та сміття.

 

         Перед приготуванням грибних страв повинно проводитися попереднє кип’ятіння грибів 15-20 хвилин з послідуючим зливанням відвару.

 

         Грибні страви необхідно вживати в день їх приготування. 

      При виникненні перших ознак отруєння (слабкість, нудота, блювота,  пронос) потрібно терміново звернутися за медичною допомогою.

 

         Виконання зазначених правил надасть певну можливість уникнути отруєнь дикорослими грибами.

 

   Краще купувати гриби, вирощені промисловим способом і які продаються в продовольчих магазинах.

  Ви повинні знати, що тільки відмова від збирання та вживання дикорослих грибів є гарантом запобігання грибних отруєнь.

   В черговий раз ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр  МОЗ України» попереджає населення  не вживати в їжу дикорослі гриби !!!

 

  Безпечними є гриби, що реалізуються в торгівельній мережі при наявності відповідних документів про їх якість та безпеку.

 

Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей.

 

2019-10-29