Державна установа

«Херсонський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

   Щорічно з настанням весняно-літнього періоду підвищується рівень гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, які виникають внаслідок  вживання їжі, питної води, інфікованих патогенними мікробами або через брудні руки контактно-побутовим шляхом.

 

   Клінічні прояви  зводяться до розвитку гастроентериту (біль у животі, блювота, пронос) та інтоксикаційного синдрому (слабкість, головний біль, підвищена температура).

 

  Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь є вживання неякісних харчових продуктів, питної води, що містять в собі збудників захворювань, а також порушення технології приготування, умов та термінів зберігання сировини  і готових страв, елементарне недотримання правил особистої гігієни.

 

     Для  попередження харчових отруєнь необхідно виконувати наступні основні вимоги:

 

     - не купуйте продукти харчування в неузаконених місцях торгівлі, у випадкових осіб та сумнівної якості;

 

     - не вживайте продукти, які не пройшли достатню термічну обробку та з вичерпним терміном зберігання;

 

     - продукти, які швидко псуються: м’ясні, молочні, рибні, кремові кондитерські та інші зберігайте тільки в холодильному обладнанні при температурі не вище + 60С, згідно термінів їх зберігання;

 

     - такі продукти як холодець, паштет, голубці, млинці, пиріжки з м’ясом та сиром, котлети, м’ясо птиці та овочеві салати, салат “Олів’є”, кремові кондитерські вироби в літню пору зберіганню не підлягають і повинні бути використані зразу ж після їх приготування;

 

 - користуйтесь водою тільки з перевірених джерел як для пиття, так і для приготування їжі, миття посуду;

 

 - дотримуйтесь правил особистої гігієни, ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням страв;

 

  - при купівлі харчових продуктів обов’язково звертайте увагу на  їх якість, терміни та умови зберігання і суворо їх дотримуйтесь. У відповідності з чинним законодавством споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

 

- при перших же ознаках захворювання (пронос, блювота, підвищення температури) треба негайно звертатися за медичною допомогою.

 Самолікування може призвести до значних ускладнень.

     Завжди пам’ятайте: запобігати харчовому отруєнню значно легше, ніж його лікувати.

 

2018-07-19