Державна установа

«Херсонський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Результати лабораторно-інструментальних досліджень факторів середовища життєдіяльності дітей в навчально-виховних закладах області у 2017 році

У 2017 році структурними підрозділами ДУ „Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України” проводився соціально-гігієнічний моніторинг лабораторно-інструментальних досліджень факторів середовища життєдіяльності дітей в  навчально-виховних закладах області.

 

На санітарно-хімічні показники досліджено 1130 проб питної води, з них не відповідали нормативам 130 (11,5%), на мікробіологічні показники –  1744 проб, з них не відповідали нормативам – 72 (4,1%).   

 

Кількість відібраних та досліджених за показниками якості та безпеки харчування проб страв, виготовлених на харчоблоках навчально-виховних  закладів,  становила: за санітарно-хімічними показниками 989 проб, з них відхилення від нормативних вимог встановлені в 47 (4,7%), за мікробіологічними показниками – 964 проби, з них відхилення в 16 (1,7%).  З розробного інвентарю, столового посуду та рук працівників харчоблоків відібрано та досліджено на наявність умовно-патогенних мікроорганізмів 10621 змив, з них виявлено позитивних 461 (4,3%).

 

Крім того, проводились інструментальні дослідження факторів середовища життєдіяльності дітей в навчально-виховних закладах при здійсненні навчально-виховного процесу: досліджено 11604 вимірювань рівнів освітлення, з них не відповідали нормі 447 (3,9%), 6993 вимірів параметрів мікроклімату, з них не відповідали нормі 184 (2,6%). Виконано 517 вимірів шуму та 129 –  частоти електромагнітного випромінювання, всі в нормі.

 

При встановленні невідповідності досліджених проб та вимірів показників факторів середовища життєдіяльності дітей в навчально-виховних закладах області санітарно-гігієнічним нормам завідувачам дошкільних навчальних закладів, директорам загальноосвітніх шкіл, шкіл-інтернатів, начальникам відділів освіти райдержадміністрацій та міськвиконкомів, територіальних відділів Держпродспоживслужби надавалися відповідні результати досліджень для прийняття подальших заходів реагування та приведення  умов навчання і виховання учнів організованих колективів у відповідність з гігієнічними вимогами. 

2018-03-07