Аналіз якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 1 квартал 2022 року
За І квартал 2022 рік фахівцями ДУ «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» та її відокремленими структурними підрозділами було досліджено 101 проба харчових продуктів і продовольчої сировини, у тому числі:
- за санітарно-хімічними показниками - 45 проб;
- за мікробіологічними показниками – 56 проб.
Лабораторні дослідження якості харчових продуктів і продовольчої сировини за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками здійснювалися з 43 видів досліджень: 20 - за санітарно-хімічними та 23 – за мікробіологічними показниками.
Всього із загальної кількості лабораторних досліджень (101 проба) всі відповідають гігієнічним нормативам (у І кварталі 2021 року з 196 досліджених проб виявлено 2 нестандартних проби - 1,0%), у тому числі:
- за санітарно-хімічними показниками нестандартних проб немає (у І кварталі 2021 року з 77 проб немає нестандартних проб);
- за мікробіологічними показниками нестандартних проби немає (у І кварталі 2021 року з 119 проб 2 нестандартних проби – 1,7%).
Як видно з наведених даних, у І кварталі 2022 року якість харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками залишається на тому ж рівні, а за мікробіологічними показниками покращилася у порівняні з аналогічним періодом 2021 року (з 1,0% до 0,0% нестандартних проб).
Протягом І кварталу 2022 року було проведено 11 лабораторних досліджень харчових продуктів і продовольчої сировини на вміст токсикантів, а саме: солей важких металів - 4, мікотоксинів – 4, пестицидів – 3; всі відповідали вимогам санітарних норм і правил.
Крім того, у поточному році на вміст нітратів було досліджено 16 проб овочів, плодово-ягідної та баштанної продукції, всі відповідали вимогам санітарних норм і правил; за 2021 року було досліджено 18 проб, всі проби відповідали гігієнічним нормативам.
Згідно ГН 6.6.1.1-130-2006 «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів цезію-137 і стронцію – 90 у продуктах харчування та питній воді», за 2021 рік на радіологічні дослідження відібрано та досліджено 7 проб харчових продуктів та продовольчої сировини; перевищення гранично допустимих концентрацій радіонуклідів не виявлено.