Державна установа

«Херсонський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Дикорослі гриби небезпечні для життя Шановні херсонці і мешканці області!

   ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр  Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що останнім часом  значно  почастішали  сезонні випадки  отруєння дикорослими грибами.

         Україна відноситься до країн, в  якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але  ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння ними.

 

  Гриби – це дарунок лісу,  але водночас вони є небезпечними продуктом харчування.  Вкотре наголошуємо, що  вживання дикорослих грибів може призвести до тяжких отруєнь, які, згідно статистичних даних, у 10-15% випадків закінчуються смертю.

 

  Протягом 2020 року в Херсонській області області  від отруєння грибами вже постраждало   11 осіб, із них 3 дитини; нажаль, померло 3 людини.

      Всі постраждалі збирали гриби в Олешківському, Бериславському лісах та лісосмугах м. Херсон, Генічеськ та біля двору власних будинків.

 Зі слів потерпілих, у переважній більшості вони   збирали  та вживали в їжу  відварені або смажені їстівні гриби (білі, маслюки та  зеленушки),але траплялись випадки отруєнь і невідомими грибами.  

 

  Слід зазначити,  що мешканці  Херсонщини  ще недостатньо орієнтуються у видовій приналежності  грибів, плутають їстівні гриби з отруйними, не виконують  правила їх кулінарної обробки.

 

  Переважно отруєння грибами бувають випадковими й здебільшого мають „сімейний” або „товариський” характер.

   Більшість отруєнь спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, печериці), які помилково сприймають за їстівні, та умовно їстівних грибів (печериць, сироїжок, зеленушок). Також можливі випадки отруєнь і їстівними грибами, внаслідок накопичення в них токсичних речовин, шкідливих не тільки для здоров’я, а й для життя людей (важких металів, пестицидів, нітратів).

 

   Необхідно пам’ятати, що навіть дикорослі гриби, які вважаються не отруйними, при порушенні правил збирання, зберігання та приготування можуть викликати тяжкі отруєння.

 

   Особливу занепокоєність викликає отруєння дітей, адже вживання грибів дітям до 8-ми років категорично протипоказане. Також не бажано вживати гриби людям похилого віку, вагітнім  та жінкам, що годують груддю  і тим, хто страждають на шлунково-кишкові захворювання.

 

   Якщо ви не  можете відмовитись від збирання та вживання дикорослих грибів, то навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди потрібно при цьому суворо дотримуватись основних правил.

 

   Не збирайте гриби в лісосмугах, балках, парках, скверах, дворах, вздовж шляхів та на фермах, тому що ці гриби у багатьох випадках накопичують у собі токсичні для людини речовини.

 

         У лісі збирайте тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Ніколи не збирайте і не вживайте гриби, що мають клубнеподібне стовщення ніжки, оточене оболонкою, як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора, а також  переспілі, червиві і зіпсовані гриби.

 

         Не залучайте до збору грибів дітей.

         Не вживайте гриби в сирому вигляді.

 

         Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по  окремим видам і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути.

 

Зібрані гриби не підлягають зберіганню і повинні бути піддані кулінарній обробці в день їх збирання або не пізніше наступного ранку при умові обов’язкового зберігання в холодильнику.

 

         Перед кулінарною обробкою нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізають, а гриби ретельно очищають від пластинчастого або губчастого  слою, промивають проточною водою до повного змивання піску та сміття.

         Перед приготуванням грибних страв повинно проводитися попереднє кип’ятіння грибів 15-20 хвилин з послідуючим зливанням відвару.

 

         Грибні страви необхідно вживати в день їх приготування.

         При виникненні перших ознак отруєння (слабкість, нудота, блювота,  пронос) потрібно терміново звернутися за медичною допомогою.

        Виконання зазначених правил надасть певну можливість уникнути отруєнь дикорослими грибами.

 

    Краще купувати гриби, вирощені промисловим способом і які продаються в продовольчих магазинах та на узаконених ринках.     

 

   Ви повинні знати, що тільки відмова від збирання та вживання дикорослих грибів є гарантом запобігання грибних отруєнь.

 

   В зарубіжних країнах отруєння  дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. 

 

   В черговий раз ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр  МОЗ України» попереджає населення  не вживати в їжу дикорослі гриби !!!

 

   Тож, щоб бути спокійними за себе і свою родину краще споживати  печериці, вирощені  у теплицях. Безпечними є гриби, що реалізуються в торгівельній мережі при наявності відповідних документів про їх якість та безпеку.

 

   Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей !

2020-11-11