Державна установа

«Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України»

Гігієнічні рекомендації батькам щодо організації харчування школяра

Лунає перший дзвоник   і діти йдуть до школи. Одяг куплений, канцтовари зібрані. Учбовий рік 2021-2022 розпочався. Залишилось питання: «Чим дитину нагодувати ?».

     Режим харчування школяра має включати:

  • 4-5-разове харчування;
  • приймання їжі через кожні 3,5-4 години;
  • добова енергетична потреба школяра  в їжі складає 1700-2500 ккал відповідно до віку та фізичних навантажень;
  • обсяг харчування має розподілятися у такий спосіб: перший сніданок (вдома) 15- 20% від усього денного раціону, другий сніданок (у школі) — 10%, обід — 35 -40%( в школі або дома), полуденок — 10-15% , вече­ря (вдома) — 20-25%;
  • режим приймання їжі може бути таким: сніданок 7.30-8.00; другий сніданок 10.00-10.30; обід 13.30-14.00; полуденок 16.00-16.30; вечеря 18.30-19.00.

  Задача батьків –  забезпечити  своїй дитині раціональне харчування, привити навички харчуватися різноманітною здоровою їжею, уникати «харчового сміття» ( майонез, чіпси, «Мівіна», сухарики з хімічними добавками, фастфуд тощо). Раціональне харчування — харчування, яке забезпечує повно­цінний розвиток і ріст, сприяє збереженню і зміцненню здоров’я.

1. Харчування має бути різноманітним, щоб забезпечити надхо­дження в організм усіх необхідних речовин: білків, жирів, вуг­леводів, вітамінів  та  мікроелементів. У раціоні  школяра обов’язково мають бути постачальники білку: м’ясо телятини, птиця, морська риба, яйця, молочні продукти. Регулярно до раціону дітей треба включати вуглеводи,  при цьому пріоритет віддавати   рослинним продуктам з високим вмістом харчових волокон:  цільнозернові  крупи, овочі, фрукти та  зелень.

 Зранку, перед школою, доречними стануть  на вибір:  порція каші або  омлету з овочами, запіканка з м’якого сиру, гарячий чай,  бутерброд з вершковим маслом та твердим сиром.  На другий сніданок  в школу із собою школяру бажано дати фрукт по сезону( яблуко, грушу, пару персиків). Обід школяра має включати гарячу страву з легким білком та овочами, напій та десерт. На полуденник або як його ще називають, підвечірок, дитині бажано отримати  порцію натурального  соку або кисломолочного напою з печивом або випічкою.  Вечеря хай складається також з легкого білка ( риба, птиця або яйце) з овочевим гарніром та гарячий напій. Страви повинні чергуватися, щоб уникати їх приєдаємості та викликати  апетит у дитини, що гарантує   їх краще  засвоєння.

2. Страви  мають бути якісно приготовленими, не містити шкід­ливих речовин, бути максимально натуральними. Краще утри­муватись  від  використання в їжу напівфабрикатів, а готовити  домашні заготовки самим, із якісної сировини.

3. Із напоів  в дитячому харчуванні треба уникати солодких газованих напоїв промислового виробництва, перевагу  віддавати  свіжим, а не пакетованим  сокам, компотам із сезоних або заморожених ягід, фруктів та узвару із сухофруктів. Це і корисніше, і дешевше для домашнього бюджету.

4. Привчайте дітей поважати їжу, не гратися нею і не відволікатися під час трапези на телевізор та гаджети.

5. Намагайтеся  уникати  вживати в  харчуванні дітей смажену, печену, гостру, жирну та  солону їжу. Формуйте в них культуру споживання їжі як по якісному так і по кількісному складу: не допускайте  переїдання, не заставляйте їсти, якщо дитина вже  наситилась та відмовляється від їжі, порції формуйте відповідно віку та здоровому глузду. Об’єм одного прийому їжі, включаючи кашу, м’ясо та салат разом,  приблизно  має  дорівнювати    двом пригоршням  ладоньок дитини, що і відповідає об’єму його шлунку;

6. Уникайте давати дітям кетчупи, гострі приправи, штуч­ні харчові ароматичні добавки, барвники, надавайте перевагу натуральним спеціям: лавровий лист, часник, чабрець, зелень петрушки, кріп.

7. Не зловживайте солодощами. Кращий десерт – це фрукт. Допускається трохи чорного шоколаду, фруктовий мармелад, свіжий зефір,  морозиво, що відповідає  державним стандартам якості. Домашні варення та джеми з ягід та фруктів стануть приємним закінченням трапези після основного прийому їжі.

Дотримання елементарних гігієнічних рекомендацій допоможе уникнути  у дитини проблем із травленням у майбутньому, сформувати здорові привички і культуру харчування в себе та у своїх майбутніх дітей.

2021-09-07