Державна установа

«Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України»

Профілактика отруєння грибами та перша допомога

Кінець літа та перша половина осені – сезон збирання грибів.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до  складу грибів, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

гриби – не тільки смачний дарунок лісу, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.

 На жаль, із року в рік отруєння грибами в Україні носить масовий характер. І прикро, що більшість людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

 

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.

Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:

  • Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.
  • Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).
  • Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
  • Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).

 

Кому не можна їсти гриби.

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

 

Як не отруїтися грибами.

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

Симптоми отруєння грибами.

Перші ознаки отруєння грибами зазвичай проявляються вже через півгодини після вживання їжі, а іноді і протягом кількох днів.

У хворих, які отруїлися грибами, спостерігаються такі загальні  ознаки недуги: різкий біль у животі, розлад шлунку, нудота, блювота, загальна слабкість, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), запаморочення. Спостерігається також зміна розміру зіниць: одна звужується, інша – розширюється. Трапляється, що у хворого з’являються зорові та слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження настає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м’язів, найчастіше – обличчя і пальців рук.

 

Перша допомога при отруєнні грибами.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості грибів, які людина з’їла. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. Якщо з’явилася підозра на отруєння грибами -телефонуйте до «швидкої», загальний номер «103». Часто від того, наскільки швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.

Одночасно, не очікуючи  прибуття «швидкої допомоги», негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або сольового розчину; надавіть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок). Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцного чаю, кави або злегка підсоленої води, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів.

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти та показати лікарю. Це допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

2021-10-04